Rondrit IJsland - H.J. Kleijberg & I.L. Kleijberg1e Dag Hoogeveen - Ermelo

Op zaterdag 15 augustus vertrekken wij naar Ermelo, het is stralend weer maar toch een wat saaie rit. Als we op de camping komen is het ongeveer vijf uur.

2e Dag Ermelo - Rijssenhout

We fietsen de volgende dag langs de zuiderzeeroute  naar Rijssenhout, dat ligt ongeveer twintig kilometer onder Schiphol,  alwaar we de nacht op een S.V.R.  camping doorbrengen .Het gebulder is niet van de lucht en het begint al aardig bij mij te kriebelen.

3e Dag Rijsenhout - Keflavik

De volgende dag  gaan we op weg naar de luchthaven waar zoveel over te doen is wat het geluid aan gaat .Nou ik kan me daar wat bij voorstellen .Ik sta niet bepaald te dringen als we de fietsen vlieg klaar hebben om in het vliegtuig te stappen. Het is mijn vliegdoop en voor de rest is het maar afwachten. als we s’morgens twintig kilometer fietsen zitten we in de middag +/_ 2000 kilometer verder .Lekker snel, dat wel. Maar het zweet in mijn handen vertelt mij dat het niet mijn hobby word, terwijl mijn vrouw rustig puzzelend naast mij zit en af en toe naar buiten kijkt en zegt :”Kijk daar ligt Engeland” vindt ik het wel prima .Ik ben dan ook blij als we drie uur later in IJsland zijn geland.

Ik weet nu waarom Popie Jopie de grond kust, maar dat staat zo raar vond ik, als ik dat ook zou doen. Als we de fietsen weer fietsklaar hebben gaan we op weg naar Keflavik. / Njardvik alwaar we de eerste camping vinden.

4e dag. Keflavik -  Grindavik

Ongeveer dertig kilometer in 2,5 uur dat valt tegen storm op kop en dat met fietsen die volgepakt

zijn met alles wat je nodig hebt op zo’n  vakantie .tenten, slaapzakken, eten , kleding ,dus dat was duwen op de pedalen. Dat ook de regen zich meld verbaasd ons eigenlijk niet. Op zes kilometer van Grindavik zien we de Blue Lagoon.  Hier willen we volgende dag gaan zwemmen.Maar eerst de tent op gezet, wel eens geprobeerd om met windkracht zes en regen een tent op te zetten?  Leuke job.

Maar het is gelukt want anders hadden jullie dit niet gelezen.We hebben deze dag door een landschap van lava gefietst en dat is heel vreemd, ik heb in mijn aquarium rode lava steen liggen maar hier is alles somber grijs of zwart “ Heeft met de afkoeling te maken” heb ik me laten vertellen.

5e dag Grindavik

Het is de afgelopen nacht een heksenketel geweest het stormde en regende verschrikkellijk, zo erg dat we dachten dat de tent er vandoor zou gaan.,maar het is nu stralend weer en we gaan op weg naar de Blue Lagoon dit is meer wat bij een energie centrale ligt door het water op te pompen is het lekker warm en zit vol met vitamientjes en mineraaltjes  dus reuze gezond en ik moet bekennen dat is wat anders als ons plaatselijk zwembadje. We brengen hier een aantal uren door en voelen ons als herboren, na dit gespetter brengen we een bezoek aan de plaatselijke middenstand en verblijden de V.V.V. met ons bezoek. Als ik dit schrijf zit ik aan een tafel op de camping en het is schitterend weer, de 20 C word berijkt en dat is een weldaad na de storm van vanacht. Als we koffie hebben gezet arriveert er een aantal kampeerders op de camping waaronder een japans stel die een tent beginnen op te zetten waar het grondzeil overheen word gespannen het is net een pagode maar dan op zijn kop. Dit tot grote hilariteit van de overige kampeerders. Heeft toch een slechte nacht gehad denken wij.

6e dag Grindavik- Reykjavik

Vandaag gaat de tocht naar de hoofdstad van dit wonderlijke land.Oorspronkelijk wilden we de ringweg helemaal fietsen maar dat werd ons door een aantal mensen afgeraden omdat bij Skaftafel de weg afgesloten was en de weg daarna niet meer verhard is, dus dat word met onze randoneurs niks. Maar goed Reykjavik dus, de weg daarna toe is goed te fietsen maar het is niet zo als hier

dat iedereen er maar zo hard als het kan langs raast met zijn auto. Nee ze nemen zeer ruim de pasages en soms rijden ze zo langzaam dat ze toeterend passeren, we zijn dus toch een beetje vreemde vogels alhoewel we niet de enige fietsers zijn.We komen meerdere mensen op de fiets tegen maar meestal fietsen we alleen door het vreemde landschap. De weg gaat omhoog en weer omlaag het is erg zwaar om met de bepakte fietsen te rijden. Als we s’middags in de stad arriveren is het nog even link want we rijden op de  twee baans weg die erg druk is. We zoeken onze toevlucht tot een voetpad en dat fiets beter. We zijn op zoek naar de camping en die vinden we al snel. Als we onze tent opgezet hebben gaan we de stad in. We willen de grote en moderne kathedraal bezichtigen.

Hij is niet moeilijk te vinden want deze kerk staat boven op een heuvel en steekt overal boven uit .

De winkel straat, waar we doorheen lopen, is er een die uniek is in de wereld, want onder de straat loopt een energie leiding en hierdoor ligt er nooit sneeuw op de straat in de winter. De kerk is erg mooi en na dit bezoekje gaan we even langs de haven hier staat dat huis van Reagan en Gorbatiof

waar ze hebben geprobeerd de vrede te bewerkstelligen. Helaas niet gelukt, maar het gebouw valt een beetje tegen. Als we weer op de camping arriveren is het een festival van geurtjes want iedereen is aan het koken en omdat je hier een speciale kook gelegenheid hebt zit iedereen bij elkaar en bereid zijn maaltje. Dat doen wij dus ook en even later zitten wij achter de macaronie. Na het eten maken we nog een wandeling en duiken vroeg onze slaapzakken in want het was toch best een zware dag. Wat erg opvalt is dat er ontzettend veel Duitsers zijn ook Fransen en Italianen, Nederlanders komen we bijna niet tegen

7e dag Reykjavik - Hella

We willen vandaag naar Selfos rijden, de bedoeling is om zo snel mogelijk naar Vik I Myrdal  te gaan en dan vandaar uit terug fietsen en alles wat ons interessant lijkt te bekijken.Als we Reykjavik uit zijn, zijn we anderhalf uur verder, er zou een fietspad lopen en die liep er ook wel, maar ja wij rijden natuurlijk verkeerd..Maar als we dan eenmaal op weg zijn gaat het steeds makkelijker (of lijkt het maar zo?) Na een uurtje of twee komen we een restaurantje tegen en we besluiten om hier een kopje koffie te drinken, ook een broodje natuurlijk met zalm want dat is hier niet zo duur.(de vis). Onderweg moeten we flink in de beugel want een helling van bijna 12% doemt op vlak voor Hveragerdi en dat is dus een stukje lopen. Want twee kilometer met deze stijging is teveel van het goede, na veel zweet, kracht en een paar knopen komen we toch op het hoogste punt. En dan kun je dalen. Als we dan toch onder een stralend zonnetje in  Selfos arriveren bedenken we dat we net zo goed door kunnen rijden naar Hella een klein plaatsje even verderop dus zo gaan we verder op weg .We fietsen nu door een vrij platte omgeving waar de koeien en schapen de boeren bedrijven bevolken. Het is hier dan ook het agrarische gedeelte van dit land. Als we in Hella zijn is het rond de klok van zeven en tijd voor ons avond eten. Het is een heel klein plekje en er wonen nog geen 1000 mensen maar de camping heeft de alure van een bungalow park er staan dan ook huisjes voor de vakantieganger en vissen kun je hier volop, want de rivier loopt langs de camping. Toch is het rustig wat mensen aangaat want het seizoen loopt hier op zijn einde.  Later op de avond komen we in gesprek met Nederlanders die in Landmannalaugar een vierdaagse voettocht hebben gemaakt. En zei vertelden ons dat ze erg slecht weer hadden gehad en dat verschillende wegen waren afgezet. Maar ze gingen nu met de bus naar het startpunt en dan door naar huis.

8ste dag Hella- Skogar

Opnieuw waait het verschrikkelijk en natuurlijk op kop dus dat word zweten. Ook twee Duitsers en een Zwitser gaan die kant op dat is de hele dag stuivertje wisselen, dan reden we hun voorbij en dan zij ons, als we pauzeren of lagen te rusten. Ook een hond die bij een boerderij dacht een stukje mee te moeten lopen deed mee in dit spel hij holde zeker een kilometer of vijf naast ons mee en toen wij de Duitsers inhaalden, omdat zij lagen te rusten,  liet de hond ons gaan. Later op de dag toen we met zijn allen lagen te rusten,  vroeg ik,  hoever de hond met hun mee gelopen was, toch wel drie of vier kilometer zeiden ze, dus vroeg ik hoe zij dat opgelost hadden, om van die hond af te komen. Wel zeiden ze, we hebben een IJslandse auto aangehouden en gevraagd of ze de hond mee terug konden nemen, dat deden ze, dus de hond heeft de terug reis comfortabel in de auto gezeten.

 We zien ook de eerste grotere waterval en daar nemen we dan ook direct een foto van. Als we in Skogar aankomen is daar tot onze grote vreugde een enorme waterval van zestig meter hoog en wel twintig meter breed, enorm wat een geweld is dat! Nadat we de tent hebben opgezet bekijken we de val eens goed en ook doen we een poging om het naast de waterval lopende bergpadje te beklimmen bij een meter of veertig / vijftig vind ik het welletjes en geniet van het uitzicht en de regenboog die door het opspattend water word gemaakt. Het slapen bij de waterval gaat wonderbaarlijk wel.

9e dag Skogar Vik i Myrdal

De wind is nog steeds aanwezig alleen niet zo sterk als de dag hiervoor en we gaan vol goede moed op weg. Dit is een fiets-wandel-duw-trekdag geworden want er zijn een paar beste pukkels van weer 10% / 12% aanwezig. Eentje is echt te gek Ze hebben de weg net opnieuw verhard. En dat gaat hier met keitjes van vijf a zes centimeter doorsnee en dat is teveel van het goede.We lopen van hectometer-paaltje naar hectometer- paaltje en doen er bijna een half uur over om een kilometer te overbruggen, dit was echt een hel. Maar nu achteraf is het wel leuk om dit meegemaakt te hebben .

Even voor Vik, had Ilona gezien en gelezen,  was een zeer mooi punt, dus we fietsen een stukje om ja je doet wat voor een uitzicht,  (12 kilometer heen en weer.) Maar het loont de moeite. Aan het strand met zwart zand ligt de Dyrholaey, dit is een grote boog in zee waar een zeilschip onder door kan veertig meter hoog, ook is er een kleinere boog daar kun je niet onder door. Het is heel vreemd als je aan de kust zit in zwart zand en je ziet kinderen spelen met een schepje en emmertje. Je zou ze eigenlijk zo weg willen sturen omdat ze smerig kunnen worden, maar zwart zand geeft niet af net zo min als geel zand bij ons. Ook staan hier in zee grote rots pieken die als het ware beelden zijn door de vulkanen gecreëerd. schitterend. Ze hadden ons verteld dat er in Vik ook Puffins zouden zijn  Dit is het troetel-naampje voor papagaaiduikers. Dus als we tent weer hebben staan gaan we op zoek, op de rotsen is het een gedrang van vogels maar geen Puffins. Het enige wat we vinden is een dode Puffin. Helaas, er word verteld dat ze, nu de jongen zijn uitgevlogen, de papagaaiduikers op zee blijven.

10e dag

We gaan de weg nummer 1 terug naar Seljavellir alwaar we op een camping staan die omgeven word door rotsen en bergen en temidden van deze natuur zitten wij s’avonds in het zwembad en de hotpot, dit is soort bubbelbad maar dan door de natuurlijke energie verwarmd 40 C lekker joh!

 Je voelt de vermoeidheid van de dag wegvloeien. Als je zo in een hotpot zit en je kijkt om je heen, zie je de schapen op de meest idiote plekken grazen, we zijn het er over eens dat de voorpoten korter moeten zijn want anders donderen ze naar beneden.  Het weer is werkelijk fantastisch..Vanaf vandaag gaan we in een wat rustiger tempo weer terug, en dan het binnenland in.

11e dag

Het is bewolkt en we hebben lekker uitgeslapen. We genieten volop van de omgeving en de natuur, we rijden richting Hella en stoppen onderweg om te eten en koffie te drinken. De koffie kost hier 100 kronen dat is bijna vier gulden maar dan mag je een tweede bakkie inschenken dus dat valt nog wel mee. De rest is gewoon erg duur, een hamburger kost 550 kronen wat neer komt op ongeveer twintig gulden, maar dan krijg je er aan tiental frietjes bij en saus,.en reken maar dat het dan smaakt  hoor. Maar goed we moeten niet zeuren want we hebben er zelf voor gekozen. We zijn nu in Hvolsvollur en hier hebben de vikingen nogal wat huis gehouden als je de  reklames voor de restaurantjes mag geloven. Er schijnt een hele verschrikkelijke bij gezeten te hebben die hebben ze met zijn allen een kopje kleiner gemaakt, maar dat is al lang geleden. Nu staan we op de camping en begint het langzaam te  miezeren. De voorzieningen zijn uitstekend, douch w.c. en je kunt hier ook weer koken en als dat er is, kun je ook meestal lekker in die kuipstoeltjes zitten en dat is wat anders als op kont in het gras met je bord op je schoot. De meeste campings zijn simpel maar alle met w.c. en koud stromend water, maar dat is een hele luxe

12e dag Hella - Fludir.

In het begin is het somber en fris het  regent een weinig we besluiten om eerst een kopje koffie te gaan drinken en op de boven etage van de supermarkt wat informatie te gaan halen, ook zorgen wij voor wat verblijde gezichten in Holland  d.m.v wat  kaartjes met leuke plaatjes er op te versturen dat doen we dus ook maar zeer beperkt want daar hangt een best prijskaartje aan. Als dit is gebeurd gaan we de tent inpakken en op weg om op de plek te komen waar de geisers zijn. Dat is in Geysir (toeval?)

We komen nu een beetje op de wat hogere gedeelten en dat is te merken want de weg word nog heuveliger. Het is na een verharde weg en  is redelijk goed te fietsen. Het is een leuke afwisselende tocht van een zestig  kilometer en omdat we nu een aantal dagen hebben gefietst gaat het toch wat makkelijker. Als we over een ijzeren boogbrug fietsen zien we langs de kant van de weg een oude truck staan, een Chevrolet  uit 1942 gerestaureerd en omdat hij in het museum gaat word de truck

met op de achtergrond deze brug die minstens net zo oud is  gefotografeerd  het is een speciale auto verteld de man die er bij hoort, want in de winter reden ze er kolen mee en in de zomer melkbussen en soms allebei. Na een foto gemaakt te hebben vervolgen wij onze wegen arriveren om 17.00 uur in  Fludir al waar we onze  kamp opslaan.

13e dag   Fludir

Het is niet zo geweldig hier maar omdat het de dag hierna behoorlijk regent zijn we genoodzaakt een dag te blijven. Vandaag maar een rustdag ingelast dit hoofdzakelijk door het weer maar we hebben nog geen rust genomen dus het is niet zo erg. Uitslapen en opruimen geblazen..

14e dag   Fludir  Geysir.

Als we deze dag door het  landschap  fietsen is weer  anders heuvels met schapen en fel gekleurde boerderijen. Het is goed weer en de zon schijnt zo nu en dan, omdat het een onverharde weg is,  is het weer lastig om te fietsen grote keien,  los gruis en ook  grote gaten zorgen ervoor dat we niet snel vooruit gaan. Maar de omgeving vergoed een hoop. We passeren elke dag wel een of meerder watervallen en stroomversnellingen, en dat is toch steeds weer bijzonder om te zien. En op de hele mooie plekjes blijven we staan, maken  foto`s, video of drinken en eten we wat. De rit loopt ondanks de slechte weg toch wel voorspoedig en na een 30 kilometer bereiken we Geysir. Al van verre zien we geisers spuiten tot ongeveer twintig meter hoog, maar eerst fietsen we naar Brattholt alwaar volgens de camping-gids van IJsland een camping zou zijn. Nou was die er wel maar dat was me toch een bende ongelooflijk. We vervolgen onze weg en gaan naar Gullfos. Dit is de gouden waterval,want als de zon er op schijnt heeft hij een gouden glans Het is een gedonder van heb ik jou daar. Het water dondert met een gigantische klap naar beneden in twee cascades, van zo`n 120 meter breed en een verval van 32 meter, enorm om dit te zien. We zijn hier twee uur zoet en je kan tot op zo`n meter of vijf van de waterval er naar toe lopen,. foto`s en video, alles word gebruikt en ik krijg er maar geen genoeg van. Maar aan alles komt een eind dus ook hier aan. We gaan terug naar Geysir en de geisers. Ook hier is een camping en hij ligt maar 9  kilometer van Gullfos af, dus we hebben twee vliegen in een klap. We lopen s`avond langs de geisers en deze stinken naar zwavel en zijn heel heet ongeveer 90 graden Celsius. We gaan bij het hotel wat hier staat zwemmen en als we dit doen begint het langzaam te regenen en dit loopt uiteindelijk in een klein drama uit. Als we terug komen van het zwemmen en in het restaurant wat hebben genuttigd is het al negen uur. Intussen is het gaan plenzen  en de regen stroomt met bakken uit de hemel. We gaan naar de tent en tot onze verbazing is de binnen tent nat, niet erg maar toch.

15e dag  Geysir-Selfos

 Als het een uur of twee in de nacht is, is het gestopt met zacht regenen, het stroomt nu met bakken de hemel uit! En om vijf uur in de ochtend hebben we de slaapzakken de slaapmatjes vochtig, als ik dan toch na wat geslapen te hebben wakker word is alles wat niet ingepakt was kletsnat  we kleden ons aan, ondertussen heeft de goede Heer alles wat die aan water heeft kunnen vinden verzameld en giet dat lustig over ons en de andere vakantiegangers  uit . Dit houd hij vier dagen vol maar daar wachten wij niet op.Wij besluiten de bus te pakken naar Selfos alwaar een camping is met een kook gelegenheid en dan is er ook vaak een keuken bij dus dan kun je ook spullen drogen. We betalen de chauffeur tweeduizend vierhonderd kronen en even later zitten we als twee verzopen katten in de bus ,  de fietsen op een soort fietsrek voorop. Bijna twee uur later zitten we op de camping en begint het grote droogfestijn de tent en

slaapzakken worden opgehangen aan waslijnen (ze zijn daar wel wat gewend) en we slapen drie nachten in de kantine annex keuken later op de avond krijgen we gezelschap van een Duitser die ook totaal overspoeld aankwam. dus het werd ook nog  gezellig .Ondertussen gaat het noodweer in alle hevigheid verder.

16e dag  Selfos:

We hebben de nacht doorgebracht in de keuken en de regent  klettert nog steeds op het dak .We gaan met de regenjasjes aan maar een stukje lopen,   want binnen zitten is ook niet  alles. We willen gaan informeren over de Westmaneilanden want dat lijkt ons interessant .Ook wil  Ilona graag een echte IJslandse trui dus die kopen we bij een mevrouw die het breien nog met de hand doet.

De westmaneilanden zijn inderdaad de moeite waard volgens de plaatselijke informatie.

17e dag Selfos

Volgens de weersvoorspelling word het wat beter en inderdaad is het s`middags droog en misschien dat we morgen weer kunnen fietsen Ondertussen is alles weer droog en ingepakt dus het kan van ons wel weer.

18e dag Selfos - Porlakshaven:

Het is droog en we fietsen weer.We fietsen richting Stokkseyri hier bevindt zich een heel oud vissers huisje uit 1770 en dat is zeer fraai om te zien , de gevel  is opgetrokken uit steen en de zijwanden en achtergevel bestaan uit hout met gras overdekt maar dan zo dat het gras vanaf de grond zo het dak bedekt dus net zo iets als de plaggenhut uit Echten alleen wat langer   Je moet bukken om binnen te kunnen komen. Het is binnen pikdonker en alleen het licht wat door de voordeur komt geeft wat zicht op de binnenkant .We schieten hier wat foto`s en drinken bij het benzine station koffie. Hier ontmoeten we een oude man die verteld dat hij hier in dit dorpje gewoond  heeft maar omdat de haven dichtgeslibt  is hij is verhuisd hij heeft gevaren met een Nederlander ene philip van Veen of ik die ken.Ik vertel de man dat er bij ons vijftien miljoen mensen wonen dus dat ik de man niet ken.

Hij kijkt mij wat ongelovig aan en wenst ons goedendag kijkt nog eens achterom en verdwijnt.

We fietsen door naar Eyrarbakki Daar rijden wij door de hoofdstraat alwaar een leuk donkerbruin houten kerkje staat met daartegen over een woning van een wat welgesteldere familie uit vroegere jaren.Het huis doet dienst als museum maar is vandaag gesloten Het seizoen loopt hier tot en met 31 augustus en het is vandaag 1 september dus dat is pech hebben.We naderen Porlakshaven hier willen we de nacht door brengen en dan naar de Vestmannayar gaan ..Porlakshaven  is een klein stadje wat in nog geen 25 jaar is gegroeid van 15 inw. Naar nu 1100. We staan naast het zwembad en een gigantische sporthal en al gauw liggen we in water en de  hotpot.

19e dag Vestmannayar(westmaneilanden)

We nemen om 12.15 de veerboot naar deze bijzondere eilanden het is ongeveer drie uur varen dus best een eind (ongeveer zeventig kilometer) De boot is niet zo gek groot en de zee wel dus al gauw deinen we op de grote golven op en neer en al snel zie je de eerste maagvulling over boord gaan.

Gelukkig hebben we hier geen last van en we genieten volop van dit tochtje Vogels in alle soorten en maten de Jan van Gent is toch wel een pracht exemplaar , ook zien we in de verte het spuiten van de walvissen .Als we de westmaneilanden naderen volgt er een spektakulaire binnenkomst Omdat het eiland is getroffen door een vulkaan uitbarsting in 1973 moet de veerboot nogal scherp de baai in draaien en met deze windkracht is dat zeer fraai we zijn om half vier binnen en nog geen kwartier

later staan we bij de camping .Het eiland willen we morgen gaan verkennen en hopen dan mooie plaatjes te maken.In de avond lopen we door het stadje en alles duid er op dat de mensen zich bewust zijn van de vulkaan die hier staat.

20ste dag

Na een rumoerige nacht (we staan in een bergkom) met veel wind en regen worden we vroeg wakker de wind is gaan liggen en zon schijnt .We gaan eerst de lava velden bezoeken die hier een gedeelte van het dorp hebben bedolven de lava is hier op sommige plaatsen veertig meter dik en boven op de velden staan verschillende herdenkingtekens met teksten van :zes en twintig meter onder dit punt ligt ons clubhuis .Of    hier stond ons huis en dertig meter hieronder ligt het nu .Het

dorp heeft nu aan de andere zijde een hele nieuwe wijk .Aan de rand van het lava veld ligt bijna in de achtertuin van een gezin een huisje gedeeltelijk in de lava en vandaar maken we ook een wandeling naar de haven waar een mast van een schip en een benzine opslag tank in het lava staan ook heb je van hieruit een mooi uitzicht over de haven en de bassins waar  kekko de orka van free willy  in komt, een paar dagen nadat wij, het eiland alweer hebben verlaten `Smiddags fietsen wij het eiland in het  rond en dat is klimmen hoor .We fietsen naar het zuidelijke puntje en komen daar aan een baai waar tot onze verbazing een zeehond ligt te zonnen . Ook zien we hier een jongetje het strand op lopen met iets in zijn hand. Als ik zeer nieuwsgierig naar het jongetje loop zie ik dat hij een jonge Puffin in zijn hand heeft.Ik maak hier een foto van en het jongetje gooit de Puffin in het water ,het diertje spartelt een beetje als of hij aan het water moet wennen duikt onder en is even later weer boven water duidelijk in zijn element, als hij weer onder duikt komt hij dertig meter verder weer boven , nu is hij voldoende gewend en verdwijnt onder water. We zien hem ook niet weer. .Als we langs de zee fietsen zien we een golf baan die aangelegd  is tussen de lava en de zee de hole`s lopen tussen de lava brokken en dat is een heel vreemd gezicht .Op de terugweg, aan de oostelijke zijde van het eiland, vinden we twee vulkanen die nog steeds aktief zijn , we gaan dat is wat dichterbij bekijken, als we een behoorlijk eind de vulkaan edgefell zijn opgeklommen voelen we dat de grond onder ons nog warm is en hoger op de berg komt op sommige plaatsen rook uit de grond Het is zevenentwintig jaar geleden dat de uitbarsting heeft plaatsgevonden maar hij bromt nog steeds. een beetje eng vinden we dit wel. En we gaan dan ook maar weer naar de basis waar het koeler is. De eilanders zijn nog steeds de puin en rommel aan het verleggen en benutten ,door van het puin wegen aan te leggen en de vrachtwagens rijden dan vanuit de velden dan ook af en aan .

Na deze vreemde ervaring gaan we naar de camping en pakken de spullen weer in, we kunnen hier d.m.v. slaapzak  accomodatie  de nacht door brengen .De dag hier op volgend moeten we om acht uur de boot hebben dus dat is vroeg op.

21ste dag Vestmannayar   Laugarvatn :

Als we om acht uur op de boot zijn kunnen we van drie hoog mooi kijken hoe alles ingeladen word

Wanneer je met de auto het eiland af wil , moet je reserveren ,omdat de bussen en vrachtverkeer voorrang heeft .het is maar een klein bootje dus vandaar .Het is droog een beetje sluierig weer maar de zee is prachtig glad dus varen we een beetje minder spectaculair de haven uit ,We brengen de tijd door met het kijken naar de vogels en zee omdat er niet zo gek veel te beleven valt , ruim ik de camara`s maar weer op , als we aan de andere zijde van het schip naar het achterdek lopen zien we in de hek golf witsnuit dolfijnen in de hekgolf springen .Het zijn er een stuk of vijf, zes, mijn vrouw is dolblij want dit is een uniek gezicht .Ik heb dit vroeger ook al eens gezien toen ik in mexico was.

Het is voorbij voordat ik de video heb gepakt en dat is zeer jammer. Na een rustige reis komen we weer in Porlakshaven en gaan een hapje eten, voordat we naar ons reis doel gaan.We willen naar Hveragerdi alwaar de kassen staan en ook is hier de Lunchroom “EDEN”   waar je tussen de bananenbomen kunt lunchen (volgens de folders) Wij arriveren in Hveragerdi en begeven ons naar de informatie alhier vertellen ze ons dat de camping de slechtste is in heel IJsland “Nou ja” denken wij dat valt wel mee, maar inderdaad alles wat verkeerd of smerig is ,is hier duidelijk aanwezig of afwezig. Als ook de Lunchroom een grote kas blijkt te zijn met een soort mc donald achtige sfeer   met hieraan gekoppeld een enorme souvenirshop hebben wij het hier wel gauw gezien en fietsen we door naar Laugarvatn Hier staan we op een camping die we voor ons alleen hebben..en een uitzicht je kijkt zo over een groot meer met bergen op de achtergrond.We werken ons dagboek bij en gaan na het eten wat wandelen en liggen bijtijds in het slaapzakje we hebben vandaag zo`n zeventig kilometer gefietst en dat voel je.

22ste dag Laugarvatn  Pingvellir :

We zijn er weer vroeg uit en na gegeten en gepakt te hebben zitten we snel op de fiets het word een zware dag want we moeten over een onverharde weg dwars over een heuvelrug. Het begint even voor bij het dorp rechts en direct een helling van 10 %, onverhard dus lopen, dat is niet zo`n punt dat hebben we al vaker gedaan deze reis. Uiteindelijk na de nodige beklimmingen en afdalingen (sommige ook lopend) komen we in het nationale park waar Pingvellir in ligt. Dus is de weg ook weer goed geasfalteerd (ze zijn zuinig op de bus tourristen) we fietsen langs een grote kloof waar je dwars door heen kunt lopen de kloof is twintig meter breed en zo`n tien tot vijftien meter diep Van deze kloof is er ook nog een iets kleinere deze twee vormen een breuk lijn die door heel IJsland loopt We verwachten eigenlijk een klein dorpje te vinden maar pingvellir is een plek waar de democratie van IJsland zijn oorsprong heeft (de oudste in heel de wereld) Hier werden en worden nog steeds alle belangrijke wetten aan het volk verkondigd (de laatste keer was in 1942 vanwege de onafhankelijkheids  verklaring ) Er staan wat huisjes waar de wijze mannen zich dan terug trokken en in beraad gingen. Later werd er dan van de berg die tegenover een lager gebied ligt de beslissing af geroepen vanaf dat moment was het een wet . Mooi  om hier , bij een mooie waterval , te staan en te  zien dat de grondleggers van IJsland hier allemaal begraven liggen Toch al ruim duizend jaar  dat dit al bestaat .We hebben we tent dus op een historische plaats staan . We eten een pylsar als we in de informatie zijn en gaan een plan trekken voor de rest van de tijd. Het is nu prachtig weer en we hopen dat dit zo blijft. 

23ste dag Pingvellir - Selfos

Omdat sommige wegen zijn afgesloten is het niet mogelijk om de noordelijke route te nemen naar Reykjavik , dus besluiten we om terug te fietsen naar Selfos , daar inkopen te doen  en geld te halen, dat kan hier op zondag want de supermarkten zijn open .De terug weg is mooi ,onverhard maar goed te fietsen ,we fietsen langs het pingvallervatn  meer ,dit is het grootste meer van IJsland en het

valt ons op dat het zo helder is, je kunt de vis zien zwemmen. Na een prachtige tocht komen we aan in Prastaskoger alwaar wij wat eten en drinken, het lijkt hier wel een uitspanning , het is een drukte van belang en we vallen ook wel op in ons pakje van de peddelaars .Het lijkt wel of hier iedereen uit de buurt zich  rond deze benzinepomp verzameld ,wat eet, en dan weer naar huis gaat. Het is hier werkelijk prachtig en de rokend Hella (vulkaan) is zelfs van hieruit te zien.

We rijden door naar Selfos en staan op de camping waar we eerder hebben   gestaan onder mindere omstandigheden .  Toen ik dit schreef was het zo mooi dat we voor de tent in de korte broek zaten .Het is rustig op de camping en er staan maar vier tentjes .voornamelijk hikers.

24ste dag Selfos -Selvogi

 We willen de zuidwest route afwerken en gaan richting  Selvogi- Tbear Je ziet wel een wereld stad er wonen dan ook volgens de folder die we lezen 17 mensen  .

We staan op, en jawel het stormt,  zware windstoten,  gelukkig de goede kant op  en het is druilerig  het pakken gaat ons zo langzamerhand erg vlot af en we zitten dan ook weer vlug op de fiets. Wind in de rug en in de banden, dus het gaat de eerste kilometers vlot. We slaan een keer rechts af en voor we het weten zitten we op een plek waar je vraagtekens bij kunt zetten er is zo ver je kijkt alleen maar lava te zien. Tot overmaat van ramp word , na een kilometer of wat, de weg zo slecht dat het bijna niet te fietsen is, goede raad is duur , terug of door, terug is toch zeker een vijftien kilometer, door weten we niet want er is hier geen a.n.w.b.bord   Dus toch maar doorgaan, na nog zeker vijftien kilometer, komt de camping in zicht .Intussen is het echt slecht geworden en we laten ons de koffie goed smaken . We nemen een slaapzak overnachting en dat blijkt een goed keus. We logeren in een klein huisje (nou huisje) en dat gaat goed.Op deze plek staat ook de rijkste kerk van IJsland Strandarkirkja Het preciese verhaal ontgaat mij een beetje maar het komt er op neer dat veel zeelui aan dit kerkje geld doneren Als we de kerk bezoeken ,ontmoeten we een vrouw die de kerk onderhoud , we worden uitgenodigd voor de koffie in een vakantie huisje honderd meter verderop.We gaan dus op visite en ontmoeten een oma van drie en tachtig die heel goed engels en duits spreekt Ze verteld dat ze dit huisje van de lutheriaanse kerk mogen gebruiken de enige voorwaarde is dat ze om 8.00 uur de kerk open doen en om 19.00 uur weer dicht hem een beetje schoon houden en vlieg vrij. we brengen heir zo wat drie uur door en praten over van alles ,hoe IJslanders leven en van alles en nog wat Als we weer in Nederland zijn is het eerste wat we doen dat is deze lieve mensen een groet uit Hoogeveen te zenden.Als je thuis bent en je denkt hier aan terug zijn dit toch wel kostbare momenten.

25ste dag Selvogi- Grindavik :

Vandaag word het achteraf gezien de zwaarste etappe ,uit onze vakantie 51 kilometer over onverharde weg met  botse, bulten, gaten, kieren, spleten, bergen, dalen, wat er allemaal nog meer voor narigheid bestaat.de weg word steeds slechter. Ja  ja dat kan, na enige kilometers is er een asfalt weg helaas van korte duur we zien dat er een plaatje Husavik is met een bronwaterbad en dat is toeristich dus leggen ze er een stukje asfalt aan. Vlak voor Husavik staat een kerkje uit 1854 hier woonden vroeger tijd veel mensen maar het boeren werd hier onmogelijk dus vertrokken de mensen naar beter gebied Het kerkje staat er nu alleen nog ,alhoewel er in 1996 nog iemand bij het kerkje begraven werd.   Het kerkje kun je bezichtigen en op het altaar lag een vracht geld meest buitenlandse valuta Na deze onderbreking en een boterham gaan we verder. Het blijft een indrukwekkend landschap .Grote brokken van 5cm tot 50 meter. die overal liggen zo ver als je kijken kunt..bergen van lava ,onvoorstelbaar ruig , geen boom ,alleen maar wat korstmossen en een enkel grasveldje. En ook hier wonen mensen in fel gekleurde huizen .met blauwe daken .

Las we eindelijk Grindavik naderen komen we over een pukkel waar we weer moeten lopen ,nu is dat ons niet vreemd meer maar als we boven zijn en uitblazen staat er een bord met ATTENTIE 16%  nu was het naar beneden denk ik gevaarlijker dan naar boven , maar leuk zo`n waarschuwing achteraf.We arriveren om even 1600 uur op de camping en van nu af aan nemen we vakantie .

26ste dag Blue lagoon

We zwemmen  weer in het super gezonde bad , we nemen het er vandaag maar van lekker luieren na een zware dag de spieren even laten bijkomen. We doen wat boodschappen en verder niks.

27ste dag Grindavik -Keflavik /Njarvik

We willen de laatste route fietsen namelijk de lus in het uiterste zuidwesten van IJsland het schier eiland Reykjanes dit loopt in een soort van lus en staat bekend om zijn grote vogelrijkdom Deze zijn allemaal al vertrokken maar we willen de hele lus afronden zodat we de  hele zuidwesthoek gedaan hebben. Er staat een stevige briesje als we vertrekken . die wakkert in de loop van de dag stevig aan .44 kilometer in 4 uur   volgens ons tellertje   11.0 gemiddeld Knap he die elektronica De wind is noord en het word koud Ilona word een beetje boos op de wind en zichzelf maar er veranderd niks door dus fietsen we toch maar door tot we bij de camping zijn Warme koffie en broodjes doen weer wonderen. We zetten de tent op achter een soort van dam en zo staan we een beetje uit de wind De windkracht is intussen aangewakkerd tot kracht 8 en het is echt koud ,  s`nacht is het min 2

en dat hebben we twee nachten .

28ste dag 

We wandelen naar het vliegveld ,we moeten onze terugtocht bevestigen en dat is oke Het vliegveld lijkt meer op een bus station het doet wat provinciaals aan maar toch verzet het vier  keer het aantal bewoners van IJsland namelijk 1 miljoen mensen. Er word zes dagen alleen al van Amsterdam gevlogen en zestien keer vanuit duitsland per week Dus dat loopt wel op

29ste dag

Van fietsen komt niet veel meer het waait met kracht 9/10 en het is uitgesproken kil  De Beheerder van de camping verteld ons dat het verstandig is om nu in deze tijd te vertrekken want het duurt niet lang meer of de winter barst hier los.    Dat is op de camping ook wel te merken hij loopt zo langzamerhand vol met late vakantiegangers opvallend veel duitsers de meeste gaan op zondag al terug gaan een enkele vertrekt op zaterdag dus vandaag .

30ste dag

We pakken alles tezamen , wat we niet nodig hebben laten we staan  boter, suiker, spaghetti, macaroni ,thee en nog meer van dat spul als we alles ingepakt hebben scheelt dat ons twee tassen

We hadden nogal wat bij ons blijkt .Ook laten we wat kleding en oude schoenen in IJsland staan omdat ze hun dienst bewezen hebben. Iedere Nederlander die op de camping staat verlaat nu IJsland,  de camping is nu geheel verlaten.

31ste  dag

Om zes uur staan we op het vliegveld en ik ben nerveuzer als nooit te voren. We maken de fietsen vliegtuig klaar en checken in Nu is het wachten begonnen en bij elke tik word ik nog nerveuzer.

Eindelijk is het zover we mogen aan boord Eenmaal in de lucht verteld de captain dat het boven Schotland noodweer is en dat ze wat turbulentie verwachten. Nu ontplof ik bijna. Als we boven Schotland zijn word alles vast gezet, de stoelen gaan recht niemand mag meer naar de w.c (nu had ik toch al niet gedaan) ook de stewardessen gaan zitten en even later lijkt het wel een achtbaan. Ik ga nog even in overleg met de grote baas boven . We landen uiteindelijk veilig op schiphol waar het noodweer is. We geven onze dochter en zoon een extra stevige knuffel.
IJsland is prachtig ,maar vliegen doe ik nooit meer Wij  gaan  de volgende  keer wel met de boot en dat gebeurt vast en zeker. IJsland is een schitterend land, wij hebben er ongeveer 1000 km gefietst en met plezier. Jammer van de tent, die we zelfs van de maker niet vergoed kregen terwijl hij toch lek is dus een Erdman Schmidt tent niet doen.....

IJsland  is  vol met contrasten en verassende landschappen, kleurrijk en lief, ook de bevolking is zeer behulpzaam en  spontaan. We realiseren ons dat we maar een klein gedeelte gezien hebben , maar uit de verhalen van mensen die we tegen kwamen begrepen we, dat de rest zeker de moeite waard is misschien weer op de fiets, en iets eerder in het jaar .

Als er iemand iets wil weten en wij kunnen helpen graag, misschien tot een volgend verslag

Henk en Ilona kleijberg
Hoogeveen


Terug
Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving


Openingstijden

Maandag:  09.00 - 18.00
Dinsdag:  09.00 - 18.00
Woensdag:  09.00 - 18.00
Donderdag:  09.00 - 18.00
Vrijdag:  09.00 - 18.00
Zaterdag:  09.00 - 17.00
Zondag:  gesloten
 
Alleen in de maanden juli en augustus zijn wij geopend op de maandagen.
Retour brengen verhuur na sluitingstijden mogelijk
( zie verhuur )


Facebook